Gönderen Konu: Gıybet Etmeyin!  (Okunma sayısı 366 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SİTARE

• Süper Moderatör
  • Bir hayat, mahçup ve duru...
Gıybet Etmeyin!
« : 12-Şubat-2010, 18:01 »
Gıybet Etmeyin!

Bir Kuds-i Hadiste buyuruluyor ki:

"Eğer içinde bir sıkıntı, üzerinde bir hâlsizlik görüyorsan, bil ki gıybet etmişsindir."

Dedikodunun tiryakisi olanların vay hallerine. Hep yakınırız:

• "İçim içime sığmıyor."

• "İçimde öylesine bir sıkıntı var ki, nerede ise patlayıverecem."

• "İçimdeki darlık, üstümdeki ağırlık hayatımı zehir ediyor" gibi ifadelerle hep yakınır dururuz. Bütün bunların sebebi yaptığımız veya dinleyerek katıldığımız gıybetlerdir.

Miladi 12'nci yüzyılda yaşamış olan bilginlerden Ebû Necip Suhreverdi diyor ki:

"Gıybet, alçakların otladığı bir otlaktır.

Sana, onun-bunun duyunca hoşlanmayacağı şeyleri söyleyen kişi, kendi içindeki pisliği senin ruhuna da eken bir hayduttur."

Anadolu'nun yetiştirdiği büyük âlim İmam-ı Birgivi hazretleri "Tarikat-i Muhammediye" adlı kitabının büyük bir bölümünü "dil afetleri"ne ayırmıştır. Bu kitabın 30 civarında şerhi yapılmıştır. İslâm dünyasında bu derece rağbet görmüş bir kitaptır. Ecdadımız bu meseleye böylesine önem vermiştir.

Lisan afetlerinin en büyüğü gıybettir. Gıybet, bir kimsenin olmadığı yerde duyduğu takdirde üzüleceği bir şey söylemektir. O söylenen söz doğru ise gıybet olur, doğru olmazsa iftira olur.

Hz. Aişe radiyallahu anha validemiz dedi ki:

"Sakın bir şeyi gıybet etmeyin. Ben bir defasında Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in yanında bir kadın için:

"- Bu ne uzun etekli kadındır" dediğimde Peygamberimiz bana:

"- Tükür" dedi.

Ben de bir et parçası tükürdüm. (Ahmed bin Hanbel. Müsned). (Kan tükürmek Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in mucizesidir.)

Gıybet, Müslümanlar arasında en yaygın günahlardandır.

Bizim ahlakımızda insanların gizli günahlarını ve ayıplarını araştırmak, ortaya çıkarmak, rezil etmek yasaktır. Bir hadiste "Bir din kardeşini, bir ayıbından dolayı ayıplayan kimsenin canını, Allah (c.c.) aynı ayıbı ona vermeden almaz." buyurulmuştur. Bu ifadeleri duyduktan sonra gıybet etmeye hangi Müslüman cesaret edebilir. Cesaret eden münafıktır.

Hz. Ali (r.a.) Efendimiz:

"Mü'min kardeşi yuvarlansın diye kuyu kazan, sonunda o kuyuya kendisi düşer." demiştir.

Hz. Enes bin Malik diyor ki:

"Miraca çıktığım gece, bakırdan tırnakları olan yüzlerini ve gözlerini tırmalayan bir topluluk gördüm. Bunlar kim ya Cebrâil dediğimde: Bunlar insanların etlerini yiyen (gıybet eden) ve onların haysiyetine tecavüz edenlerdir" karşılığını verdi. (Ebu Davud, Enes bin Malik'ten rivayet etmiştir.)

Allah (c.c.): "Gıybet etmeyin." (Hucurat Suresi: Ayet: 12) buyuruyor. Gıybet eden bu emri göze almıyor demektir.

Gıybet eden insanlar günde bir ton et yiyorlar da, farkında değiller.

Gıybet işaret ile olur.

Taklid ederek olur.

Yazı ile çekiştirmekle olur.

Riyakarlıkla olur.

Gıybet edenin gıybetini dinleyenler de gıybetçinin hevesini artırırlar. Dinleyenler de gıybet etmiş olurlar. (Tabarani)

Gıybet öyle bir hastalık ki, yalınız gıybet edeni değil dileyenleri de helak eder. Gıybetçilerin şerlerinden Allah (c.c.)'a sığınırız.

Mevlüt Özcan
Yağmura,nisana ve yaşıma aldanıp
uçurumları kıyı sanarak
ve dağlar erişilmeyince acı verir
sözünü unutarak;
kaf dağına gitmek istedim...

Çevrimdışı zeberced

• Usta üye
Ynt: Gıybet Etmeyin!
« Yanıtla #1 : 10-Şubat-2011, 18:18 »

Gıybet öyle bir hastalık ki, yalınız gıybet edeni değil dileyenleri de helak eder. Gıybetçilerin şerlerinden Allah (c.c.)'a sığınırız.

Sen muhafaza eyle Ya Rabbi.
Hadi yaramı sarmaya merhemin yok,
yalandan da olsa gönül alamaz mısın?

Çevrimdışı Ravza Betül

• Uzman Üye
  • Sultanım Kapında Bana da Yer Ver
« Yanıtla #2 : 20-Eylül-2011, 00:52 »
Kabr-i şerîfi Ankara-Bağlum’da bulunan Ahmet Mekkî Efendi hazretleri, bir sohbetinde;

- Gıybet yapanı dinlemeyin, hattâ susturun, buyurdu.
 Ve ekledi:
 - Çünkü gıybet günahı, “zinâ günahı”ndan büyüktür.
 Şaşırdılar:
 - Zinadan mı büyüktür efendim?
 - Evet.
 - Peki, nasıl susturacağız hocam?
 - Açıkça “Sus!” diyeceksiniz. Böyle yapana yüz şehid sevabı verilir.
 - Yüz şehid sevabı mı efendim?
 - Evet. Peygamber Efendimiz öyle buyuruyor.

A.Uyan
Vakitsiz dostluklar vardır;
bir peçete, bir kağıt mendil vakitsizce dostu oluverir gözlerimizin…

Çevrimdışı Visal

• Usta üye
  • Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi...
« Yanıtla #3 : 21-Eylül-2011, 11:43 »
Kur'an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Birbirinizi gıybet etmeyiniz.) [Hucurat 12]

Gıybet, adam çekiştirmek demektir. Birisini gıybet etmenin, ölmüş insanın etini yemek gibi olduğu bildirildi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Miraca çıkarıldığımda, bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan kimseler gördüm. "Bunlar kim" dedim. Cebrail aleyhisselam, "Gıybet ederek insanların etini yiyen, şahsiyetlerini zedeleyen kimselerdir" dedi.) [Ebu Davud]

(Kıyamette bir kimse, sevap defterinde, yapmadığı ibadetleri görür. "Bunlar seni gıybet edenlerin sevaplarıdır" denir.) [Harâiti]

(Bir cemaat içinde bulunurken, bir kimse hakkında gıybet edildiğini görürsen, o kimse için yardımcı ol. Ve cemaatı da ondan men etmeye çalış veya oradan kalk git.) [İ.Ebiddünya]

(Din kardeşinin yüzüne söylemekten hoşlanmayacağın şey gıybettir.) [İbni Asakir]

(Bir kimsenin yanında din kardeşi gıybet edilir de, yardıma muktedirken ona yardım etmezse, Allahü teâlâ o kimseyi dünya ve ahirette rezil eder.) [İbni Ebiddünya]

(Bir kimsenin malı az, çoluk çocuğu çok, namazı güzel olursa ve müslümanları gıybet etmezse, kıyamette onunla yan yana oluruz.) [Hatib]

(Falancanın boyu kısadır) diyen birisine, Peygamber efendimiz, (Bu sözün denize atılsa, denizi kokutur) buyurdu. (Tirmizi)
Baktığımız her ufkun öte yanın da hasret;
Bir ömür sürüyoruz; nereye varsak hicret...

Necip Fazıl Kısakürek

Çevrimdışı Sunguroğlu

• Süper Moderatör
  • BAKMA SUSKUN DURDUĞUMA DAĞLARINDA SESİ ÇIKMAZ
    • sidre
« Yanıtla #4 : 22-Şubat-2012, 17:20 »

Sen muhafaza eyle Ya Rabbi.

amin

Yarabbi ilmiyle amil olan halislerden kıl bizi...Amin!

Etiket Bulutu

Gıybet Etmeyin! Konusuna Ait Benzer Konular

Nasihat etmeyin anlamaya çalışın
Toplum olarak, çevremizdeki insanlara nasihat etmeyi severiz.Adam, bir yakınını kaybetmiştir ve duygularını ifade etmeye, acılar... Devam...

Gösterim: 64 - Yanıt: 0 - Başlatan:Ay Işığı
Evlilik öncesi muhatabınızı tanımayı ihmal etmeyin
Evlilik öncesi muhatabınızı tanımayı ihmal etmeyinEn hatalı evlilikler, “seviyorum nasıl olsa” denilerek yapılan ve hassas düşün... Devam...

Gösterim: 50 - Yanıt: 0 - Başlatan:devrekli
Akraba ilişkilerini terk etmeyin
Peygamberimiz, akraba ilişkilerine önem verir ve sahabesine bu konuda tavsiyelerde bulunurdu. Sıla-ı Rahimi kesmek dinimizce yas... Devam...

Gösterim: 114 - Yanıt: 1 - Başlatan:devrekli

siteler: lugat | blog | elternverein